29.03.2017

İlçemiz Müftüsü Abdulkadir ÇAKIL'ın üçaylar ve Regaib Kandili Mesajı

MUBAREK ÜÇ AYLAR ve REGAİB KANDİLİ’NİN BEREKETİ

Manevi rahmet iklimi olan kameri takvime göre üç aylara girmiş bulunmaktayız. Recep ayı ile başlayıp, Şaban ayı ile devam eden ve Ramazan-ı Şerif ile son bulan bu aylar, aynı zamanda Mubarek geceler dediğimiz Regaib, Mirac, Beraet ve Kadir  gecelerini de içinde barındırırlar. Yarın akşam Recep ayının ilk Cuma gecesi Regaib kandilidir. Bu gecelerin de her birinin kendine has manevi özellikleri ve güzellikleri vardır. Bu üç ayların ve mubarek gecelerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda Peygamber Efendimiz(s.a.v)  bizlere rehberlik etmiştir. Sevgili Peygamberimiz(s.a.v) üç ayların başlangıcı olan Recep ayı girdiği zaman: “Allahım, Recep ayını ve Şaban ayını bizim için mubarek kıl, bizi Ramazan-ı Şerife ulaştır” diye dua ederdi.

Mubarek üç ayların ilki olan Recep ayı, gerek islamdan önce ve gerekse İslam dini geldikten sonra çok mukaddes tanınan bir aydır. Bu ay, haram aylardandır. İslamdan önceki dönemde bu ay girer girmez; Arap kabileleri arasında savaş yapmak, baskın ve yağmacılık yapmak yasaklanır, herkes bu ayda kendisini güven ve emniyette hissederdi. Bundan dolayı bu aya hürmet göstermek ve saygı duymak anlamına gelen Recep adı verilmiştir. Bu ayda, daha önce işlenen günahlar afva uğrar, ibadet ve taatlar kabul olunur, işlenen iyiliklere de bolca sevap verilir. R.C.B Arapçada üç harftir. R; Allah’ın rahmetine, C; Allah’ın cömertliğine ve yardımına, B de; Allah’ın birrine yani iyilik ve ihsanına işaret eder, denilir. Bu mubarek ayı idrak edip, güzel değerlendirebilen kullarına Rabbimiz şöyle der:”Rahmetimle Cürmünü Bağışladım.” İşte Allah’ın rahmetinin kulları üzerine yoğun bir şekilde geldiği gece demek olan Regaib gecesi de Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Bir rivayete göre Regaib gecesi, alemlere rahmet olarak gönderilen Rahmet Elçisi Sevgili Peygamberimiz(s.a.v)’in ana rahmine düştüğü gecedir. Regaib gecesi, Allah’ın rahmetinin bol bol kullarının üzerine geldiği bereketli ve mubarek bir gecedir. Peygamberimiz(s.a.v):”Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri dönmez, kabul olunur” buyurur. Bu geceleri de:”Recep ayının ilk Cuma gecesi, Şaban ayının 15. Gecesi, Cuma geceleri, Ramazan bayramı gecesi ve Kurban bayramı gecesi” diye belirtir.

Mubarek üç ayların, mubarek gün ve gecelerin  manevi ikliminin başladığı bu günler, hayatımızı huzurla yaşamak için güzel işler yapmaya, kötü işlerden ve günahlardan uzak durmaya niyet edip, manevi kirlerden arınmaya vesiledir. Bu aylara erme fırsatı verilmişken; bunu iyi değerlendirmek elimizdedir. İnsan hayatını öyle güzel planlamalı, öyle yaşamalı ve öyle güzel işler yapmalı ki bunun sonunda gönüller güzelliklerle dolmalı, çirkinliklerden uzaklaşmalı, ruhlar ferahlamalı, yüzler gülmeli, razı ve memnun olunan bir kul haline gelmeli. Bu mubarek günler bunun için tam bir fırsattır. Ömür iki kapılı bir han gibidir. Birinden girilir, diğerinden çıkılır. Ancak bu iki kapı arası hem çok kısa, çabuk geçer; hemde inişli çıkışlı olup, zorluklarla imtihanlarla doludur, uzun mu uzundur. Dolayısıyla insan için, sonunda rahata kavuşmak istiyorsa bu iki kapı arasında yürümenin usul ve erkanı vardır. Bunlara riayet ederse, sonunda en güzel nimetlere ulaşır. Cennet veya cehennemin sermayesi bu dünyada biriktirilir. Bu mubarek aylar ve geceler cennet için bolca sermayenin biriktilebileceği günlerdir. Tabiî ki kıymeti bilinip değerlendirilebilirse. Allah’a inanan ve Müslüman olan kişi, bu günlerde ibadetlerini tam olarak yaparak, günahlardan da kaçınarak Allah’a gerçek manada kul olmanın hazzına erer. Müslümanın hayatını böyle hazla, inançla ibadetle dolu dolu yaşaması zor değildir. Çünkü dinimiz bütün kolaylıkları göstermiştir. Böyle mubarek gün ve gecelerde  de müslüman bolca mükafatlandırılır. Sadece biraz nefsinin kötülüklerine karşı mücadele edecek, günlerini gafletle geçirmeyecektir.

Müslüman inancında, ibadetinde ve Allah’a kulluğunda samimi olmalıdır. Bu samimiyetini aynı zamanda insan ilişkilerine ve toplum hayatında iş, komşuluk ve akrabalık ilişkileri ile aile hayatına güzel ahlak olarak yansıtmalıdır. Müslümanın gönlünde beslediği temel duygu, düşünce ve niyetleri ile davranışları birbirini desteklemelidir. İnanç değerleri, ahlak değerleri ve ibadet değerleri birbirine uyumlu olmalıdır. İşte bu mubarek günlerin bereketiyle birazcık dikkat ederek, azıcık gayret göstererek, manevi hayatımızı güzel bir şekilde düzene koyabiliriz. İnancımızı sağlamlaştırabilir, ibadetlerimizdeki noksanlıkları giderebilir, ahlaki olgunluğa erişebiliriz. Bunun için birazcık gayret etmek yeterlidir. Unutmayalım ki O’nun rahmeti bütün yarattıklarını kapsayacak şekilde geniştir. Bizler bu mubarek gün ve gecelerde; arınma hissiyle, içten bir yakarışla, ellerimizi, gönüllerimizi O’nun Yüce dergahına açarak dua edelim. Bu duygularla yaptığımız dualarımız mutlaka karşılık bulacaktır.

Üç aylarınızı ve Regaib Kandilinizi tebrik ederim. Bu ayların ve mubarek gecelerin, milletimize ve bütün İslam alemine iyilikler ve güzellikler getirmesini temenni ederim.  Allah’a emanet olun.

Abdulkadir ÇAKIL

İlçe Müftüsü