19.06.2017

İL MÜFTÜMÜZ GALİP AKIN’IN KADİR GECESİ MESAJI

Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olarak ifade edilen mübarek Ramazanı şerifin sonlarına yaklaşmış bulunmaktayız. Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in inmeye başladığı Kadir gecesine bir kez daha kavuşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşıyoruz.

Önümüzde ki 21 Haziran Çarşamba gününü Perşembe’ye bağlayan gece kutlu geceyi idrak edeceğiz inşallah. Bizleri Ramazan ayına ve Kadir gecesine ulaştıran Yüce Rabbimize sonsuz hamdü senalar, vahyini bize ulaştırmaya vesile kıldığı, Efendimize(s.a.s) salat ve selam olsun.

Kadir(Kadr) kelimesi ‘’Hüküm, şeref, güç, yücelik’’ gibi anlamlara gelmektedir. Özellikle Kur’an’ın bu gecede indirilmesinin, geceyi şereflendirdiğini ve kadrini yücelttiğini ifade etmek üzere ona bu isim verilmiştir.

Kadir gecesinin ne olduğunu, ne anlama geldiğini, bu gecede hangi önemli olayların cereyan ettiği hususları Yüce Allah(cc) Kur’an-ı Kerimin  97. Suresi olan Kadir suresinde bizlere şöyle bildiriyor:

‘’Şüphesiz, biz onu (Kur’an-ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yeri ağarmasına kadar bir esenliktir.(Kadir Suresi 1-5)

Kadir Gecesinin bize en büyük hediyesi Kur’an’dır. İnsanlığını unutmuş insanoğluna kim olduğunu, nereden geldiğini, nasıl bir hayat sürmesi gerektiğini, sonunun ne olacağını, kim tarafından ne amaç ve gayeyle dünyaya gönderildiğini öğreten ve her iki cihanda mutluluğun yolunu gösteren Kur’an, bu gecede yeryüzüne indirilmiştir.

İndirilmeye başlandığı Kadir gecesi ise, ilahi rahmet, bereket ve mağfiretin tecelli ettiği, duaların kabul, yapılan iyiliklerin, hayır ve hasenatın makbul olduğu ve ibadet eden kulların gönül rahatlığına, ibadetin zevkine erdiği müstesna bir gecedir.

Bu gece mahzun kalp ve yaşlı gözlerle Allah’a açılan ellerin boş çevrilmeyeceği samimiyet ve ihlasla yapılan tevbelerin kabul olacağı bir gecedir.

Bu gece, nefsimizi hesaba çekeceğimiz gece olmalıdır. Eksiklerimizi, günahlarımızı tövbe ile temizlemek için, Efendimiz (sav) in bu gece yapılmasını emrettiği duayla  “Allah’ım, Sen affedicisin affetmeyi seversin beni affeyle” diye dua edip, tabiri caizse, yeniden dirilişe geçmeliyiz. Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’an-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfar ederek ve dua yaparak değerlendirmeliyiz. Efendimiz (sav) in “Kim Kadir gecesini inanarak ve sevabını umarak ihya ederse Allah(cc) geçmiş günahlarını bağışlar ” (Buhari, İman.25 Savm,6 Fazlu Leyletül Kadr) uyarısını dikkate alarak, seksen üç yıla mukabil manevi kazancı olan bu hayırdan, mahrum kalmayalım. Ailemizle, çevremizdekilerle olan ilişkilerimizi de gözden geçirerek, nefret, haset, düşmanlık, yalan gibi kötü hasletlere dur demeli, sevgi, saygı,  şefkat, merhamet, affetme gibi erdemleri hayatımızın düsturu haline getirmeliyiz.

Yüce Rabbim Ramazan ayını, idrak edeceğimiz Kadir gecesini ve nihayetinde kavuşmayı umut ettiğimiz Ramazan Bayramını bizlere hayırlı kılsın. Kadir gecesinin ve bu mübarek günlerin hürmetine hatalarımızı, yanlışlarımızı ve günahlarımızı affeylesin. Bayram sabahına hayırlar içerisinde, sevdiklerimizle beraber ulaşmayı, güzel bir bayram geçirmeyi bizlere nasip etsin. Bu vesile ile Kadir gecenizi tebrik ediyor, Milletimiz ve tüm İslam âlemi için hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

Galip AKIN

İl Müftüsü